Järjestyssäännöt

Tapahtumassa noudatetaan Suomen lakia ja sen lisäksi muutamia yleisiä käyttäytymissääntöjä, joiden tarkoituksena on luoda kaikille osallistujille turvallinen ja onnistunut tapahtuma. Turvallisuutta ja järjestystä tapahtumassa valvovat poliisin hyväksymät järjestyksenvalvojat, ja heidän sekä järjestäjien antamia ohjeita tulee tapahtumassa noudattaa.

Yksinkertaisuudessaan säännöt voidaan tiivistää muutamaan kohtaan:

  1. Noudata lakia ja järjestyssääntöjä
  2. Käytä järkeä
  3. Ota muut huomioon

Tapahtuman erikoisluonteen vuoksi on tarpeen nostaa esille erikseen muutamia erityisohjeita.

 

Asejäljitelmät

Tapahtumassa ei käytetä aseita eikä asejäljitelmiä.

Jos pukuusi sellainen oleellisena osana kuuluu, sen on pysyttävä kiinni puvussa. Minkään kättä pidemmän heiluttelu tapahtumassa ei ole sallittua. Lisäksi on huomioitava, että mikään miekkaa tai muuta teräasetta jäljittelevä puvun osa ei saa olla teroitettu ja ampuma-asejäljitelmien tulee olla selkeästi merkittu ja muovikuula-aseissa lippaat tyhjinä ja ilman akkuja tai kaasuja.

Aseiden merkintä:

  • Piippu teipattu umpeen punaisella merkkausteipillä vähintään 2cm matkalta.
  • Kahvassa tai perässä selkeä punainen merkkiteippaus, joka erottuu myös aseen ollessa kiinni puvussa.

Mikäli merkkaustavassa on jotain epäselvää tai kysyttävää, tiedustele apua lähimmältä järjestyksenvalvojalta.

 

Päihteet

Tapahtuma on päihteetön.

Tapahtuma-alueella on alkoholin hallussapito kielletty eikä tapahtumaan ole tervetullut päihtyneenä. Ystävälliset järjestyksenvalvojat ohjaavat päihtyneet asiakkaat pois tapahtuma-alueelta ja ovat velvoitettuja tarvittaessa takavarikoimaan kielletyt aineet.

 

Vaatetus

Tapahtumassa asu on vapaa, mutta pakollinen.

Pukeutuminen erilaisiin rooliasuihin on jopa toivottavaa, mutta yleisin ja tehokkain naamioitumiskeino on jo vuosia ollut farkut ja t-paita.

 

Muuta huomionarvoista

  • Lemmikkieläimiä ei valitettavasti voi tapahtumaan sisätiloihiin tuoda, opas- ja avustajakoirat luonnollisesti ovat tervetulleita. Puistoalueelle voi lemmikin tuoda, kun se pidetään kytkettynä, sekä otetaan huomioon alueen runsas väkimäärä ja aktiviteetit lemmikin hyvinvointia ja käytöstä ajatellen.
  • Mainosten, esitteiden tai kavereiden kiinnittäminen tapahtuma-alueen seiniin tai muihin pintoihin teipillä tai millään muullakaan keinoin on kiellettyä.
  • Kaupallisen toiminnan harjoittaminen tapahtumassa on rajoitettua, tarvittaessa ota yhteyttä järjestäjiin.
  • Pidetään tapahtuma siistinä ja viedään omat roskat niille kuuluville paikoille, roska-astioihin.

 

Ensiapu

Tapahtumassa päivystää ensiaputiimi, joka auttaa mahdollisten haavereiden osuessa kohdalle. Ensiapuhuone sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa Talvipuutarhaa vastapäätä. Myös infotiski (talon sisällä), Puistopiste (ulkona) tai järjestyksenvalvojat voivat tarvittaessa ohjata apua tarvitsevan ja ensiapupartion yhteen.

 

Häirintälinjaus

Häirintäyhdyshenkilöt (24h tapahtuman aikana)
Ilmoitamme puhelinnumerot lähempänä tapahtumaa
Sähköposti: hairinta ät tracon piste fi

Tracon on yleisötapahtuma, johon osallistuu eri-ikäisiä ja eri taustoista tulevia harrastajia, joiden kokemuspohja on hyvin erilainen. Traconin järjestäjät haluavat taata kaikille osallistujille turvallisen tilan ja sitä kautta mukavan kokemuksen. Kiusaaminen ja häirintä eivät kuulu Traconiin, joten muistathan käyttäytyä kaikkia kohtaan kunnioittavasti koko viikonlopun ajan.

Häirinnällä tarkoitetaan muun muassa loukkaavaa nimittelyä, sukupuoleen tai ulkonäköön liittyvää halventavaa kommentointia, seksuaalissävytteistä ehdottelua ja puhetta, varjostamista, uhkaavaa käyttäytymistä sekä ei-toivottua koskettelua tai muuta fyysistä kontaktia. Häirintää voivat kokea kaikki sukupuolesta, iästä ja elämänkokemuksesta riippumatta.

Häirintä voi olla tahallista mutta myös tahatonta, eli viattomaksi tarkoitettu vitsi tai kommentti voikin toisista henkilöistä tuntua ahdistavalta. Tärkeintä on kunnioittaa toisten tahtoa. Jos toimintasi koetaan häiritseväksi tai sinulle huomautetaan siitä, lopeta välittömästi. Toistuva häiritsevä käyttäytyminen voi johtaa tapahtumasta poistamiseen.

Jos koet häirintää, kehota tekijää lopettamaan. Jos huomaat jotain, jonka epäilet olevan häirintää, kysy rohkeasti tilanteen osallisilta onko kaikki kunnossa. Tarvittaessa voit aina pyytää apua järjestyksenvalvojilta, infosta tai suoraan tapahtuman häirintäyhdyshenkilöiltä. Häirintäyhdyshenkilöt tavoitat tapahtuman aikana vuorokauden ympäri ja voit ottaa yhteyttä kumpaan yhdyshenkilöön itse haluat. Yhdyshenkilöiden numerot löytyvät myös käsiohjelmasta.

Häirintäyhdyshenkilöt ovat tapahtuman edustajia, joiden tehtävä on auttaa mahdollisissa häirintätapauksissa. Voit puhua heille täysin luottamuksellisesti ja mikäli keskustelun myötä ilmenee tarvetta, he voivat auttaa viemään asiaa edelleen esimerkiksi järjestyksenvalvojille. Häirintäyhdyshenkilöt neuvovat sinua vaihtoehdoissasi ongelman ratkaisemiseksi, mutta häirintäyhdyshenkilöille puhuminen ei velvoita sinua mihinkään. He eivät vie asiaa eteenpäin ilman suostumustasi.

Traconin järjestäjät toivovat, että kaikista tapauksista otetaan yhteyttä häirintäyhdyshenkilöihin, vaikka tilanne selviäisikin ilman henkilökunnan apua. Tapahtuman häirintäyhdyshenkilöiden kanssa voit keskustella tapahtuneesta ja järjestäjät voivat tehdä tarvittavat toimenpiteet, jotta Traconista tulisi kaikille vielä turvallisempi tapahtuma.

 

Traconin häirinnän vastainen linjaus on sovellettu Ropeconin vastaavasta, ja kiitämme Ropecon ry:tä ja hairinta.infoa sen muotoilusta.

Säätöyhteisö B2 ryConikuvat.fiLautapeliopasAicon