Cosplay

Esittelyt

Traconin cosplaykisat tänä vuonna ovat WCS-karsinta, NCC-karsinta, esityskilpailu, hall cosplay ja pukudesignkilpailu. Alta löydät esittelyt kisoista, kaikkien kisojen säännöt sekä ohjeet ilmoittautumiseen!

World Cosplay Summit -karsinta

World Cosplay Summitin eli cosplayn maailmanmestaruuskilpailun Suomen karsinta pidetään jälleen portfoliohaun pohjalta. Karsinnan hakuaika on 29.5.-11.6. Valinta tehdään lähetettyjen portfolioiden perusteella kesäkuussa ja Traconissa pääsemme ihailemaan valittuja pukuja ja esityksiä. WCS:ssä kilpaillaan kahden hengen joukkueissa sekä puvunteon että esiintymisen saralla. Paras joukkue edustaa Suomea kesän 2018 finaalissa Japanissa. WCS-karsinnan ilmoittautuminen on päättynyt 11.6.

Karsintakisassa on rajoituksia esitysten musiikin suhteen, ks. alempana olevat tiedot

Lisätietoa WCS:stä -> World Cosplay Summit

KISAAJIEN ESITTELYT


Nordic Cosplay Championship -karsinta

 

Nordic Cosplay Championshipin eli cosplayn pohjoismaisen mestaruuskisan karsinnassa kisataan soolona puvunteon ja esiintymisen taidoista. Traconin karsinnan voittaja edustaa Suomea NCC:ssä kesällä 2018 järjestettävässä finaalissa, osana kolmen hengen edustusjoukkuetta. Kisaan haetaan kesäkuussa erillisellä hakemuksella, joista valitaan kisaajat Traconin karsintaan. NCC-karsinnan ilmoittautuminen alkaa 29.6. ja päättyy 9.7.

Karsintakisassa on rajoituksia esitysten musiikin suhteen, ks. alempana olevat tiedot.

Lisätietoa NCC:stä -> Nordic Cosplay Championship

KISAAJIEN ESITTELYT


Esityskilpailu

Esityskilpailussa tuomaroinnin pääpainona on esitys.
Tarkoituksena on luoda yksin tai ryhmissä valitsemillenne cosplayhahmoille sopiva, lyhyt esitys. Esitys voi olla mitä vain tyylilajia aina tanssista lauluesitykseen.

Kilpailun osallistujat valitaan ilmoittautumisten perusteella. Esityskilpailun haku päättyy heinäkuun loppuun mennessä: ilmoittautuminen suljetaan, kun kisaan on ilmoittautunut maksimimäärä esityksiä, kuitenkin viimeistään 31.7.


Hall cosplay

Onko sinulla uusi, ihana cosplayasu? Oletko valmis hyppäämään lavalle lyhyellä varoitusajalla?
Nyt saattaa olla juuri sinun tähtihetkesi, sillä cosplaykyttääjämme saattavat iskeä silmänsä juuri sinun pukuusi!
Hall cosplayssa kisaajat etsitään tavallisten conikävijöiden joukosta conin aikana.
Valitsijahenkilömme jututtavat pukuilijoita ja jos sääntöjen kriteerit täyttyvät, pyytävät heitä mukaan kilpailuun.
Jos et halua mukaan kisaan, kieltäydythän kohteliaasti.
Voittajan valitsee tuomaristo.
 

Pukudesignkilpailu

Pukudesignkilpailu tarjoaa mahdollisuuden esitellä originaalihahmoon pohjautuvaa asua yleisölle.
Asun lähteenä voi toimia esimerkiksi oma roolipeli-, larp-, sarjakuva-, furry-, keskiaika- tai muu vastaava hahmo, tai vaikkapa oma versio jo ennestään olemassaolevasta hahmosta. Kisaan voi osallistua yksin, parina tai ryhmänä.
Kilpailun voittaja valitaan yleisöäänestyksellä.

Pukudesignkilpailuun voi ilmoittautua ennakkoon. Ennakkoon ilmoittautuneet osallistujat saavat maksutta sunnuntailipun, jonka voi päivittää viikonloppulipuksi tapahtumaan saapumisen yhteydessä päivälipun hinnalla.
Lavalla kisaajat voivat poseerata ja liikkua yhden minuutin ajan. Kisaajalle soitetaan musiikkia taustaksi, mutta omiin taustanauhoihin tai varsinaisiin esityksiin ei ole mahdollisuutta. Poseerausten jälkeen juontaja esittää kisaajalle muutamia kysymyksiä hahmosta. Juontaja ja kisaaja sopivat nämä kysymykset yhdessä ennen kisaa.

Pukudesignkilpailun ilmoittautuminen päättyy 17.8.
 

Aikataulut


Lauantain kisat: WCS ja NCC klo.16-17:45
Sunnuntain kisat: Esitys-, Hall cosplay- ja Pukudesignkilpailu 13-14:45

La harjoitukset: NCC 11-13, WCS 13-15
Su harjoitukset: Esityskilpailu + Pukudesign opastus 9-11

 

Säännöt ja tuomarointi


Esityskilpailu

  • Esityksen maksimipituus on neljä (4) minuuttia.
  • Pukujen tulee olla lisensoiduista hahmoista: ei ole väliä, onko kyseessä elokuva-, peli- vai sarjakuvahahmo.
  • Puvun tulee olla kisaajien/kisaajan/jonkun kisaavan ryhmän jäsenen vähintään 80-prosenttisesti itse valmistama (eli esim. peruukki tai kengät voivat olla kaupasta).
  • Et saa olla sijoittunut aikaisemmin kisoissa samalla puvulla.
  • Hahmojen alkuperämaa voi olla mikä tahansa.
  • Esityksen tulee olla kisaajan/kisaajien/jonkun ryhmäläisen itse suunnittelema/koreografioima.
  • Esityksessä käytettävillä musiikeilla tulee olla vähintään YouTube-käyttölupa, tai musiikki voi olla itse sävellettyä/tuotettua.
  • Tuomaroinnin pääpaino on esityksessä, jossa katsotaan tilankäyttöä, valo- ja äänisuunnittelua ja esiintymistä sekä sarjauskollisuutta.
  • Pukujen arvostelussa arvotetaan puvun huolittelua, materiaalien käyttöä, maskeerausta, toteutusta annettuun lähdeaineistoon nähden ja yleistä ilmettä: oikeaoppista kaavoitusta tai puvun sisäpuolta ei tutkita, eli riittää, että puku on ulospäin hahmonsa näköinen.


Esitys kattaa 2/3 tuomaroinnin pisteistä, puvut 1/3.

Esityskilpailun tuomarointi
Cosplayesityskilpailu tuomaroidaan kolmen tuomarin voimin, joista jokainen tuomari keskittyy tuomaroinnissa omaan osa-alueeseensa. Tuomari pisteyttää esityksen omasta näkökulmastaan. Jokainen tuomari antaa omalta osa-alueeltaan 1-10 pistettä, jolloin maksimipistemäärä on 30 pistettä per osallistuja.
Esitys arvostellaan kolmesta näkökulmasta:
1. Kokonaisuus: Valot, äänet, hahmo ja sarjauskollisuus. Yksi tuomareista perehtyy tarkasti lähteeseen ja arvostelee esitystä täysin lähteen perusteella. Kuinka ääni- ja valomaailma sopii lähdeteokseen, onko näytteleminen ja esityksen juoni hahmo- ja sarjauskollista?
2. Tarina: Toinen tuomari arvioi esitystä yleisen kerronnan puitteissa. Arviointiin vaikuttaa draamankaari ja kerronnalliset menetelmät. Miten esityksessä on onnistuttu kertomaan tarina ja miten se vaikuttaa katsojaan?
3. Tekniikka: Kolmas tuomari arvioi esityksen teknisen osaamisen perusteella. Miten esimerkiksi tanssiminen, näytteleminen, trikit ja temput toimivat?

Hall Cosplay

  • Puvun tulee olla lisensoidusta hahmosta.
  • Puvun tulee olla vähintään 80-prosenttisesti kisaajan itsensä valmistama.
  • Hahmojen alkuperämaa voi olla mikä tahansa.
  • Et saa olla sijoittunut aikaisemmin kisoissa samalla puvulla.
  • Puvuissa katsotaan puvun huolittelua, materiaalien käyttöä, maskeerausta, toteutusta annettuun lähdeaineistoon nähden ja yleistä ilmettä: oikeaoppista kaavoitusta tai puvun sisäpuolta ei tutkita, eli riittää, että puku on ulospäin hahmonsa näköinen.
     

Pukudesignkilpailu

  • Puvun ei tarvitse olla itse valmistettu.
  • Yleisöäänestys ratkaisee voittajan.

Taustamusiikkirajoitukset

päivitetty 18.7.2017

Traconin kaikkien cosplaykilpailujen taustamusiikiksi käy mikä tahansa kappale, joka on hyväksytty Youtube-käyttöön. Tämä laajentaa musiikkivalikoiman kattamaan myös ylivoimaisen leijonaosan kaupallisesti julkaisusta musiikista. Varmistaaksesi asian, toimi näin:

  1. Etsi haluamasi kappale/kappaleet Youtuben musiikkihausta https://www.youtube.com/music_policies
  2. Klikkaa haluamasi kappaleen nimeä. Katso kohta "Jos käytät tätä kappaletta", ja varmista että siinä näkyy "Voi katsella kaikkialla"
  3. Varmista vielä asia etsimällä haluamasi kappale Youtubesta ja koita kuunnella se. Mikäli voit kuunnella kappaleen normaalisti, kappale sopii myös cosplayn taustamusiikiksi.

Ohjekuva

Kilpailijanumerot


Arvottuja kisaajanumeroita käytetään sekä osallistumisjärjestyksen määrittämiseen että tuomaroinnin ja harjoitusten aikatauluissa.  
Numeroiden lisäksi eri sarjojen numerolaput ovat eri värisävyisiä.
WCS: 2 - 10
NCC: 20 - 30
Esityskilpailu: 40 - 50
Hall cosplay: 60-70
Pukudesign: 80 - 90
Esitys- ja Pukudesign -kilpailijat saavat kisanumeronsa sähköpostilla ensimmäisen infokirjeen yhteydessä. Hall Cosplay -kisaajat  saavat numeronsa kisapaikalla.
Tapahtumapaikka ja lavan tiedot
Lisätietoja tapahtumapaikasta, sekä ohjeet tapahtumapaikalle saapumiseen löydät Traconin sivuilta.
Lavan mitat ja muodot näet pohjapiirroksesta. Löydät isosta salista tietoa myös Tampere-talon omilta sivuilta.
Backstage-alue on varattu yksinomaan kilpailujen osallistujille ja tapahtuman järjestäjille. 
Alueella on useita pukuhuoneita, sekä erillisiä peilejä, vesipiste, mehua sekä pientä suolaista ja makeaa. 
Backstagelta on myös pääsy ison salin yleisöpaikoille, joissa on cosplaykilpailijoille varattu paikkoja kaikkiin ohjelmanumeroihin. Näille paikoille pääsee numerolappua näyttämällä, erillistä paikkalippua ei tarvita.
Valokuvat kilpailijoista otetaan lavan läheisellä erillisellä kisaajien valokuvastudiolla ennen kilpailua. Poikkeuksena tähän ovat pukudesign- ja Hall cosplay -kilpailut, joiden osallistujat kuvataan yleisellä kuvauspisteellä, kuitenkin niin ettei näiden osallistujien tarvitse jonottaa.

 

Lavavalaistus


NCC-, WCS- ja esityskilpailuissa on mahdollista vaikuttaa lavan valaistukseen. Käytössämme on tänä vuonna sekä tavallinen savukone että raskassavukone. Valo-ohjeet toimitetaan ennakkoon annettujen ohjeiden mukaisesti.
Muutama yleinen vinkki pätee kaikkiin kilpailuihin.
Yksinkertainen toimii: Valo-ohjeista ei kannata tehdä liian monimutkaisia. Viime vuosien voitokkaimmat esitykset on toteutettu hyvin yksinkertaisin ohjein. Valoteknikon on helpompi pysyä näissä matkassa ja lisäksi hän voi käyttää omaa asiantuntemustaan yksityiskohtien parhaan toteutusmallin löytämiseksi

Selkeät termit: Lavan puoliskoja kuvatessa käytetään termejä "näyttämövasen" ja "näyttämöoikea", jotka tarkoittavat vasenta ja oikeaa katsottaessa lavalta yleisöön päin. Kuvaathan myös valo-ohjeissa lavalla olevat hahmot selkeästi. Emme voi tuntea kaikkia hahmoja, sen sijaan "punaiseen pukeutunut hahmo" tai "istuva hahmo" ovat selkeitä määritteitä.

Vähälläkin pärjää: Valaistusohje voi olla myös erittäin yksinkertainen. Ohjeilla, kuten "punainen värimaailma ja energinen fiilis koko esityksen ajan" pärjää aivan mainiosti.

Mahdolliset kysymykset näistä tulisi osoittaa ison salin tiimille, sähköpostitse osoitteeseen isosali@tracon.fi.

 

Propit, valot ja taustanauha


Esitys-, WCS- ja NCC-kilpailun osallistujien tulee toimittaa esitystään varten taustanauha, joka sisältää esitykseen kuuluvat musiikit ja/tai puheet. Lisäksi näihin kilpailuihin osallistuvien on toimitettava tekniikkalomake, jossa on listattuna lavalle tuotavat propit ja lavasteet sekä valo-ohjeistus ja esityksen tapahtumien kuvaus. Lomakkeessa annetut paikat propeille ja lavasteille ilmaisevat myös näiden sallittua lukumäärää. Arvokisoihin pätevät myös kisojen finaalisäännöissä annetut mahdolliset rajoitukset. Tekniikkalomakkeen löydät alempaa tältä sääntösivulta. Taustanauha ja tekniikkalomake on toimitettava 20.8. mennessä osoitteeseen cosplay@tracon.fi.

Taustanauha
Taustanauhan on oltava pituudeltaan maksimissaan yhtä pitkä kuin esityksenkin.
Taustamusiikki on toimitettava MP3- tai FLAC-muotoisena tiedostona. On suositeltavaa kiinnittää huomiota tiedoston äänenlaatuun.
Kilpailussa ei yleisesti ole mikrofoneja käytettävänä, taustanauhaan tulee siis liittää myös mahdollisesti tarvittavat vuorosanat. Jos haluat esittää vaikkapa laulun, ja tarvitset tähän mikrofonin, juttelethan asiasta etukäteen cosplayvastaavan kanssa cosplay@tracon.fi
Vaikka lavalla käyttäisi paljonkin ääntä, se kuuluu ilman mikrofoneja erittäin huonosti yleisölle, joten kaikki oleellinen äänimaailma tulee liittää taustamusiikkitiedostoon.
WCS- ja NCC-karsinnoissa vuorosanojen kielenä on suositeltavaa käyttää englantia. Esityskisassa myös suomen kieli käy.
Lisätietoja, vinkkejä ja ohjeita taustamusiikin tekoon on tarjolla erillisessä ohjeessa. Se kannattaa lukea tarkkaan läpi.
Taustamusiikki on toimitettava 20.8. mennessä. 
Toimita taustamusiikin yhteydessä tieto siitä, missä kohtaa se laitetaan soimaan, esimerkiksi ennen ryhmän jäsenten siirtymistä lavalle tai sen jälkeen.
Ellei taustamusiikin lähettäjä toisin ilmoita, taustamusiikkikappale soitetaan alusta loppuun yhtenäisesti yhden kerran.
Taustamusiikin voi toimittaa sähköpostin liitteenä tai nettilinkkinä.
Lähetä mahdolliset taustamusiikkiin liittyvät kysymykset sähköpostitse osoitteeseen isosali@tracon.fi. Toimita taustanauha itsessään osoitteeseen cosplay@tracon.fi.
Videomateriaalia ei ole mahdollista käyttää taustanauhana. Traconissa lavan taustalla oleva projisointikangas on suunniteltu ennen muuta videotuotantoa varten ja tästä johtuen sen alareuna alkaa muutaman metrin verran lattiapinnan yläpuolelta. Cosplayesityksen videotaustana tällainen korotettu taustakangas ei toimisi kovin hyvin. Koska omien taustavideoiden käyttö estäisi lisäksi videokameran käytön, katsoimme parhaaksi jättää taustavideoiden option pois tasaväkisesti kaikista cosplaykisoista.

Rajoitukset esityksissä


Rajoitukset koskevat kaikkia Traconin cosplaykilpailuja, eli myös esitys-, hall cosplay- ja pukudesignkilpailuja. Epäselvissä tilanteissa, ota pikimmiten yhteyttä Traconin cosplaytiimiin.
RAJOITUKSET:
Nestemäisen tekoveren käyttö on kielletty.
Vaatteisiin kuivunut tekoveri on sallittu.
Konfetin, terälehtien, sulkien yms. pienen silpun levittäminen lavalle on kielletty.
Lavalla ei saa tarkoituksellisesti rikkoa mitään, mistä aiheutuu ylimääräistä siivottavaa.

Lähdekuvat

Esitysakilpailuun osallistujien tulee toimittaa ilmoittautumisen yhteydessä lähdekuva, josta ilmenee osallistujan tai osallistujien esittämien hahmojen kuvat. Kuvassa tulee ilmetä hahmo tai hahmot siinä puvussa, mitä osallistuja tai osallistujat käyttävät. Lähdekuvat toimitetaan tuomariston käyttöön.

Ilmoittautuminen

Traconin omiin kisoihin ilmoittaudutaan osoitteessa ilmo.cosplay.fi, paitsi Pukudesigniin, johon ilmoittaudutaan sähköpostilla cosplay@tracon.fi 

Sähköpostin otsikoksi "Pukudesignkilpailu "omanimi""
Ilmoittautumiseen:

  • Kilpailijan oikea nimi
  • Kisassa käytettävä nimi/nimimerkki
  • Haluatko esiintyä n. 1 min kestävällä pienellä skitillä?
  • Tietoja puvusta (onko täysin oma hahmo, jonkun olemassaolevan hahmon goottiversio, tms.)

Tekniikkalomake

Tekniikkalomake WCS- ja NCC-kisaajille (xlsx)

Tekniikkalomake esityskisaajille (xlsx)

Jos sinulla on ongelmia tiedoston avaamisessa, ota yhteys cosplaytiimiin sähköpostitse cosplay@tracon.fi. Tekniikkalomake ja taustanauha on lähetettävä 20.8. mennessä osoitteeseen cosplay@tracon.fi. Taustanauhan voi toimittaa liitteenä tai nettilinkkinä.

Conikuvat.fiSäätöyhteisö B2 ryLautapeliopasAicon